0172 53 76 91 info@ingmar.nl

Veelgestelde vragen

Hier vindt u enkele veelgestelde vragen en tips over haarden, kachels en het onderhoud daarvan. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

 

 Schoorsteen / Rookkanaal

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden? Het onderhoud van uw schoorsteen is bepaald in de bijlage van de bouwverordening. Bij gebruik van hout, kolen of olie: wanneer u de kachel of open haard als “sfeerverwarming” gebruikt, dan is 1 keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Waarom moet de schoorsteen geveegd worden? Kachels die gestookt worden met hout kolen of olie, zorgen voor onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich tegen de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit.
De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag. Smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding. Hierbij komen extra afvalstoffen vrij die zich vastzetten tegen de binnenkant van het rookkanaal.
Naast deze aanslag kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen “trek” meer. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Bij een veegbeurt controleert de veger de schoorsteen bovendien op loszittende delen en scheuren.

Moet de schoorsteen ook geveegd worden bij gaskachels? Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Gasgestookte apparaten moeten wel regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Laat tijdens dit onderhoud het schoorsteenkanaal controleren op verstopping, bijvoorbeeld door een vogelnestje.

Waar vindt ik een erkende schoorsteenveger? Schoorsteenveger is een vrij beroep. Iedereen, vakbekwaam of niet, kan dit beroep uitoefenen. Er zijn bedrijven die hun diensten aan de deur aanbieden. Ga niet met deze bedrijven in zee. Schakel een bedrijf in dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) in Amsterdam.
Belangrijk: spreek vooraf een prijs af voor het vegen, eventueel het plaatsen van een kap, inclusief BTW en voorrijkosten. Leg deze afspraak schriftelijk vast. Spreek met de veger af dat hij alléén moet doen wat u met hem afgesproken hebt. Eventuele grotere reparaties dient hij eerst met u te overleggen. Vraag om een kwitantie met daarop de werkzaamheden die verricht zijn.

Wat is de conditie van mijn schoorsteen? Essentieel voor de goede werking van een haard/ kachel is de conditie van het rookkanaal. Niet alleen de juiste werking van het toestel, maar nog belangrijker, de veiligheid van u en uw medebewoners is van het allergrootste belang.
Laat u daarom altijd door onze deskundige vaklui adviseren welke schoorsteen u nodig heeft en of een eventuele bestaande schoorsteen geschikt is. Wij komen daarom dan ook altijd even, na afspraak bij u thuis kijken of de haard die u voorkeur heeft ook geschikt is voor uw schoorsteen en de ruimte waar die geplaatst gaat worden.

Waarvoor dienen schoorsteenkappen? Er bestaan verschillende kappen voor kolen, olie, gas of houtgestookte kachels.

  • Coltkap of trekkap: bevordert de trek in uw schoorsteen.
  • Boldraadrooster: is geen kap, houdt alleen vogels uit de schoorsteen.
  • Regenkapjes zijn verboden op afvoeren waarop een gasapparaat staat aangesloten.

Alleen kappen van Giveg- of CE-keurmerk zijn toegestaan. Een kap tegen het inregenen of om de vogels uit de schoorsteen te houden kan nooit kwaad. Wanneer een schoorsteen slecht “trekt”, dan vormt een trekkap niet altijd de oplossing. Laat de schoorsteen liever grondig nakijken op scheuren en lekkages. Een zogenaamde ‘windkat’ kan de schoorsteentrek bevorderen!

 

Veiligheid

Ben ik verzekerd tegen schoorsteenbrand? U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand via een rekening aan kunnen tonen dat de schoorsteen geveegd is. Sommige verzekeraars eisen dat het schoorsteenveegbedrijf is aangesloten bij de Kamer van Koophandel. Elke polis heeft verschillende voorwaarden op dit gebied.
Vraag informatie bij uw tussenpersoon of verzekeraar, zodat u niet voor onprettige verrassingen komt te staan!

Wat is koolmonoxide? Koolmonoxide (CO) is een dodelijk gas wat u niet kunt ruiken of proeven. Toch zijn er een aantal zaken die mogelijk op de aanwezigheid van CO kunnen duiden: het beslaan van ramen in de kamer waar wordt gestookt of het vettig worden van dubbel glas. Ook wanneer u last krijgt van branderige ogen, hoofdpijn of flauw dreigt te vallen, kan er sprake zijn van koolmonoxide.
Zorg altijd voor voldoende ventilatie in de woning. Bij slecht onderhouden schoorsteenkanalen (scheuren, lekkages en dergelijke) kan de brandweer, indien er bij klachten koolmonoxide wordt gemeten, een stookverbod opleggen.

 

Rendement

Wat is het rendement van een kachel of haard? Hoe hoger het rendement, des te meer warmte het toestel levert bij dezelfde hoeveelheid brandstof. Haarden worden ontwikkeld met het oog op rendement en zijn gekeurd volgens de geldende normen. Indien de kachel of haard niet voor hoofdverwarming wordt gebruikt is rendement tegenwoordig vaak ondergeschikt aan het model en het fraaie vlammenspel.

Wat is het verschil tussen een openhaard of kachel/inbouwhaard? Een openhaard is gemaakt voor sfeerverwarming en is minder geschikt als hoofdverwarming, kachels en inbouwhaarden daarin tegen, zijn juist geschikt als hoofd- en/ of bijverwarming, vanwege het hogere rendement. Dit betekent dat minimaal tussen de 60 en 90% van de brandstof om wordt gezet in aangename en nuttige warmte.

 

Verbrandingswijze

Stoken met hout of gas? De keuze tussen stoken met hout of gas blijft (technische verschillen en voorwaarden niet meegenomen) vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. In het algemeen kun je stellen dat de keuze voor stoken op gas veelal gemaakt wordt op basis van comfort en gemak, terwijl dit juist voor sommige houtstokers een bezwaar is. Die vinden het juist ontspannend om met hout in de weer te zijn en de reuk en geluid van houtvuur te ervaren.

 

Uw woning

Hoeveel vermogen moet een haard/kachel hebben? Zorg voor een haard/ kachel die, qua warmteafgifte, past bij de ruimte waarin hij staat. Een toestel met een te grote capaciteit zal niet voluit kunnen branden. Dit betekent bij hout gestookte haarden dat de toevoer van de verbrandingslucht praktisch gesloten moet worden, met als gevolg een onvolledige verbranding, vervuiling van het rookkanaal en een belasting voor het milieu. ( zie: warmtebehoefte )
We zien steeds meer dat er behoefte is om naast de centrale verwarming nog een gezellige sfeerbron te hebben voor het vlammenspel en de warmte waarbij het vermogen zeker niet te hoog moet zijn. In dit soort situaties zal u van een haard met een te klein vermogen meer plezier beleven dan een met een te hoog vermogen.

Wat is het effect van stoken op mijn woonruimte? In een verwarmde woonruimte stroomt afgekoelde lucht langzaam over de vloer naar het verbrandingstoestel. In het convectiesysteem van de haard of kachel wordt deze lucht verwarmd waardoor een snel opstijgende warme luchtkolom ontstaat, die zich dan weer door de ruimte verspreidt.
In deze lucht bevinden zich dus altijd stof en andere vervuilende deeltjes die zich zullen afzetten op koude en vooral vochtige vlakken. Vooral in een nog niet droge nieuwbouw (bouwvocht) zal zich dit probleem kunnen voordoen. Een ongewenst resultaat daarvan zou een verkleuring van muren en plafonds kunnen zijn. Overigens kan dit verschijnsel zich, bij een slecht binnenklimaat, ook in zekere mate voordoen bij radiatoren, verlichtingsarmaturen en ventilatieroosters.

Hoe kunt u deze problemen voorkomen?

  • Bij een nieuw gemetselde schouw of na een verbouwing, minimaal 6 weken wachten voordat u gaat stoken. Het bouwvocht moet namelijk geheel verdwenen zijn uit wanden, vloer en plafond.
  • Het vertrek waar de haard of kachel staat moet goed worden geventileerd.
  • Maak zo weinig mogelijk gebruik van kaarsen en olielampjes en houd het lont zo kort mogelijk. Deze “sfeerbrengers” zorgen voor aanzienlijke hoeveelheden vervuilende en ongezonde roetdeeltjes in uw woning.
  • Roken is niet alleen slecht voor uw gezondheid. Rook van sigaretten en sigaren bevat ondermeer teerstoffen, die bij verhitting eveneens op koudere en vochtige muren zullen neerslaan.